Липсата на активност по реализирането на депото за отпадъци и задействането на сепариращата инсталация дърпа общината назад и ще се отрази изключително негативно на гражданите, смята председателят на ОбС – Дупница Костадин Костадинов. Според него буксуването на мащабния проект е факт, както и мълчанието на общинското ръководство по темата.

   На пресконференция днес той обясни, че се очаква от 1 януари следващата година да влезе в сила нова методика за изчисляване на такса смет, която ще доведе до драстично нарастване на тежестта й за жителите на общината и региона. Част от тези увеличени разходи за всяко домакинство биха се компенсирали чрез работещо депо и сепарираща инсталация, което до средата на годината не се случва. Все още не е обявена и процедура за избор на оператор за сепариращата инсталация, а от общината няма информация за причината, изтъкна Костадинов.

   Той отново призова народните представители от Кюстендилска област да не подкрепят новия Закон за ВиК, който според “Синя България” е противоконституционен и ще донесе само вреди за населението. Като един от акцентите в предстоящата на 27 юни сесия, председателят на ОбС определи предложението работното му време да бъде увеличено от 4 на 6 часа, а заплатата – от 2 500 на 3 700 лева. Разликата ще се използва за възнаграждение на юриста на местния парламент Милен Попов, чийто договор беше прекратен от кмета Дангов. Във връзка с процедурите по сливане на ВиК с “Кюстендилска вода”, както и с евентуален предстоящ референдум, юридическото консултиране на ОбС ще бъде от изключителна важност, а натоварването – много голямо, обоснова предложението на колегата си Страшимиров председателят на ОбС – Дупница.

 

 

Dupnicanews.EU