Истински празник на българската книга организира в Дупница в навечерието на 24 май кандидатът за народен представител от ГЕРБ Радослава Чеканска. В приятната и уютна обстановка близо до Часовниковата кула в Градската градина, тя събра любители на словото и духа, приятели и съмишленици, за да споделят четенето на любими български автори, защото докосването до литературата винаги е по-обогатяващо, когато е споделено. Събитието се превърна в стилен, изискан и същевременно приятелски и неформален разговор за духовните ценности, които всеки от нас намира в любимите си книги.

Инициативата е насочена и към обогатяване на читалищната библиотека в дупнишкото село Червен брег. Всеки от присъстващите подари книга за фонда й, за да насърчи интереса към четенето у десетките местни деца, които всяко лято посещават организираната в Червен брег лятна занималня. Дарението прие с голяма благодарност кметът на селото Славчо Димкин.

На поканата откликнаха преподавателите Елена Ранкова, Елка Пилева, Росица Борисова, библиотекарят Любима Грозданова, Ваня Бельова, Емилия Елчинова, общинският съветник Гичка Михайлова, Стоян Ушатов, Елена Атанасова и др. Включиха се и кандидатите за народни представители от ГЕРБ в Кюстендилска област Мартин Кавдански, Любчо Георгиев, Таня Иванова и Иван Каназирски.

“Някои решиха, че инициативата е изцяло предизборна и гони единствено политически цели. Стигнали сме дотам, че проявяваме мнителност към всички и всичко, дори да прочетем любимите си автори на глас. И някакси е разбираемо – живеем във време, в което думи като възраждане, възход, отечество, единение са узурпирани от партии и превърнати в имена на политически проекти с неясни цели. И въпреки това съм убедена, че великото дело на братята Кирил и Методий има нужда от своите пазители в Дупница. Буквите и словото не биха имали тази значимост, ако с тях не събуждаме умовете и не пишем история”, каза в началото на събитието Радослава Чеканска. Като домакин, тя даде старт на споделеното четене с тематичния откъс от “Под игото” на Иван Вазов, описващ вълнението на учителката Рада Госпожина по време на годишния изпит на учениците.

С избрани откъси от любими български книги се включиха Ваня Огненска, която прочете стихотворение от присъстващата Елена Анастасова, Мартин Кавдански с откъс от “Атанас Буров – банкер, политик, дипломат”, Елка Пилева с две собствени стихотворения, Любимка Грозданова със стихове на Евтим Евтимов, Елена Анастасова с текст от книгата “Бабо, разкажи ми спомен”, Елена Ранкова със стихове на Петя Дубарова, Ваня Бельова с откъс от “Психология на успеха” на Наполеон Хил. Особено развълнуван беше кандидатът за народен представител Иван Каназирски, който благодари на Радослава Чеканска за приятното събитие$ Той пожела инициативата да стане традиционна и да се организира и в други населени места и прочете началото на романа “Тютюн”, в който дупничанинът Димитър Димов описва атмосферата на гроздобера в града. Идеята аплодираха всички участници в инициативата с убеждението, че всеки жест, насочен към насърчаване на духовността днес е особено ценен.

Радослава Чеканска е с преференциален №102 в листата на ГЕРБ с №22 в бюлетината за парламентарния вот.

 

*Купуването и продаването на гласове са престъпления.