Световният цирков фестивал “Kings of the circus” е избрал Дупница за свой домакин. Престижното културно събитие ще се проведе в началото на май. Организатор е американската фондация “World circus” и са избрали Града на барикадите заради стратегическата му локация, обусловена от близостта до столицата и автомагистрала “Струма”, която ще позволи лесния достъп за публика от всички краища на България и от съседни държави. Не на последно място организаторите са взели предвид особения интерес на местните жители към цирковите номера, както на сцената, така и в политиката, а и липсата на модерни и различни културни събития в града.

На цирковия манеж многохилядната публика ще види жонглиране, акробатика, дресури, въздушни и балансови изпълнения от 5 континента. В афиша са включени рисковани каскади, постижения на границата на човешките възможности, главозамайващи атракции във въздуха и на манежа, сензационно илюзионно шоу, виртуозна дресура на животни, екзотични представители на фауната, въздушна гимнастика, клоунада и още много изненади. Всички участници ще впечатлят международното жури, съставено от известни циркови експерти от Cirque du Soleil (Канада), Унгарския национален цирк, Международния цирков фестивал в Жирона (Испания) и разбира се, любимия на поколения дупничани Цирк Буш. Артисти от САЩ, Франция, Италия, Египет, Великобритания, Канада, Швейцария, Гърция, България, Бразилия, Австралия и др. ще демонстрират феноменалните си способности.

Шапитото на “Kings of the circus” ще се издигне на частен терен в центъра на града, а входът ще е безплатен. За кметския екип и общинските съветници от Дупница е подготвена специална ложа като комплимент от фондация ““World circus”, заради постоянните им усилията да популяризират цирковото изкуство. Повече подробности за Световния цирков фестивал организаторите ще оповестят по-късно днес – 1 април.

 

 

 

Dupnicanews.EU