Парадоксални и противоречащи си решения взе днес местният парламент по повод бъдещето на водния сектор в община Дупница. След няколко часови дебати съветниците решиха да одобрят споразумението между “Кюстендилска вода” и ВиК – Дупница, според което областният воден оператор ще започне да обслужва община Дупница от 1 април и цената за кубичен метър вода ще стане 3,71 лв. За него гласуваха 15 съветници.

Против бяха тримата съветници от КОД – ВМРО, петимата от ГЕРБ, Станислав Страшимиров от СДС и Виктор Мантарков от “Възраждане”. Въздържаха се трима – Анастасия Давкова от “Народен съюз”, Шейхриар Златарска и Георги Рангелов от ДПС. Малко преди това същият Общински съвет задължи кмета Първан Дангов, като представител на общината, да гласува против встъпването на “Кюстендилска вода” в община Дупница на предстоящото заседание на Областната водна асоциация. Последното бе допълнено като т.5 в решението по предложение на председателя Костадин Костадинов – предлага се стопанисването, поддържането и предоставянето на ВиК услуги на територията на Община Дупница от Кюстендилска вода да започне от 1 април, за което ОбС реши кметът да гласува против. Отрицателен ще бъде вотът на кмета и по отношение отчета на АВиК за миналата година, както и за инвестиционната програма за настоящата година, която предвижда само 172 хиляди лева инвестиции в община Дупница.

По време на дебатите за споразумението между двата оператора относно сливането им, председателят Костадинов обясни, че решението ще бъде политическо и ще представлява ясен знак към институциите и гражданите. След приемане на рамковото споразумение, би трябвало да се пристъпи към ликвидация на дупнишкото водно дружество и да се назначи ликвидатор, който да започне събиране на вземания за разплащане на задълженията, в размер на близо 2 милиона лева. Следващата крачка е обявяването на ВиК в несъстоятелност и назначаване на синдик. Председателят заяви още, че на 11 или 12 април ще се проведе сесия, на която ще се определят последващите действия. Според него основният въпрос е дали общината е готова да дофинансира местното дружество, за да го запази.

“Ситуацията във ВиК е тревожна, задълженията са големи, има неизплатени заплати. Ако не приемем споразумението, трябва да дофинансираме дружеството и тези средства пак ще ги поемат гражданите. В момента няма авария, с която ВиК да могат да се справят поради липса на техника, материали, достатъчен екип и др. Ние искаме нормална услуга и нормално водоснабдяване за общината”, заяви зам.-кметът Бойко Христов, който представляваше Общинска администрация на заседанието вместо кмета Първан Дангов. Георги Георгиев от СДС, Виктор Мантарков от “Възраждане”, Станислав Страшимиров от СДС и Емил Гущеров от ГЕРБ обясниха отрицателния си вот за споразумението.

Анастасия Давкова от “Народен съюз” постави въпроса, при преподписване на договорите им къде ще работят служителите на ВиК – Дупница, при положение, че сградата не е продадена на “Кюстендилска вода”, както и дали новите договори ще са срочни или безсрочни. Тя изтъкна също, че все още няма юридическа яснота дали община Дупница може да пристъпи към продажба на сградата и обърна внимание на факта, че прехвърлянето на партидите за електроенергия от настоящия към бъдещия воден оператор може да стане, само ако преди това са погасени всички задължения. Давкова предложи да се изготви ново споразумение, в което да се изчистят всички спорни въпроси и то да защитава интересите и на жителите на община Дупница. Тя допълни, че в предложения вид двете страни в споразумението не са равнопоставени, поради което ще се въздържи при гласуването.

Зам.-кметът Бойко Христов увери, че има варианти за отдаване под наем или приватизация на сградата, както и че дължимите възнаграждения на персонала на ВиК ще бъдат изплатени. Подкрепата си за встъпването на “Кюстендилска вода” като оператор в община Дупница обоснова Станислав Павлов от БСП, който подчерта, че проблемите във ВиК са натрупани през последните 12 години. Той заяви още, че групата на БСП иска надеждно водоснабдяване и не мисли, че държавата ще бъде лош стопанин.

 

 

Dupnicanews.EU