Общинският съвет днес отхвърли предложението на кмета Първан Дангов да бъде обявен за продажба имотът на ВиК - Дупница, ведно с прилежащите в него административни и складови сгради. Докладната записка беше внесена като допълнителна, но се превърна в акцент на днешната извънредна сесия. Пазарната оценка е 875 200 лева, а заинтересованият купувач - “Кюстендилска вода”.

Още в началото на дебатите юристът Милен Попов обясни, че решението за продажба ще бъде незаконосъобразно, защото при прехвърлянето на собствеността от водното дружество на община Дупница, не са били намалени активите на ВиК.

Емоционално изказване по темата направи бившият кмет на Дупница Панчо Панайотов. Той изтъкна, че през 2016г. с влизането в Областната водна асоциация, местната власт се е отказала от юрисдикцията си да контролира водоснабдяването и го е предоставила на Кюстендил. Разговарял е с кмета Първан Дангов, който му е казал, че това е държавна политика. “Но тази държавна политика се прави не от мениджъри, а от чиновници и вие не трябва да се примирявате с нея. Тук хората са избрали местната власт, за да представлява техния интерес, а Дупница ще се превръща в едно голямо село. Перспективата за Дупница е лоша, но и вие ще сте безсилни. Хората ще “гълтат жаби”, а жабите са лошо водоснабдяване, аварии, висока цена”, каза още д-р Панайотов и посочи, че единственото решение е областният управител да се съгласи Дупнида да напусне АВиК. Той подчерта също, че няма европейска алтернатива за консолидиране по области и призова общинските съветници зца обща воля.

Станислав Павлов от БСП, както и зам.-кметът Бойко Христов обърнаха внимание на въпроса къде ще работят служителите във ВиК, ако Кюстендилска вода не притежава сградата. “През 2016г. наистина ни излъгаха. Сега водопреносната мрежа в общината е в ужасно състояние и ние сме пред катастрофа. Нужно е изграждането на нов, цялостен воден цикъл, което изисква огромни средства. През 2021г. разбрахме, че пари за подмяна на водопровода няма да получим, въпреки членството си в Областната асоциация. Преди изборите миналата година всяка политическа сила декларираше, че ВиК ще се запази. Това можеше да стане или с вдигане цената на водата или с дофинансиране с 500 000 лева годишно от общинския бюджет. Дангов отказа да дофинансира. И сега се питаме какво ще се случи след продажбата на имота на ВиК, къде ще работят работниците? Ние трябва да изберем по-малкото зло и да гарантираме водоснабдяването. Това е само първата стъпка от всичко, което ни предстои”, каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. За докладната записка гласуваха 14 съветници. Против бяха 7 – групата на ГЕРБ, Костадин Костадинов и Георги Георгиев от КОД – ВМРО и Виктор Мантарков от “Възраждане”. Шестима съветници се въздържаха и предложението за продажба на имота и сградите на ВиК беше отхвърлено.

 

Dupnicanews.EU