Общинските съветници в Дупница взеха решение сондажът за термоминерална вода в село Бистрица да бъде обявен за обект с първостепенно значение и задължиха кмета Първан Дангов да се срещне с изпълнителя, като договори график за продължаване на дейностите до изпълнението на подписания договор. Вместо кметът като вносител на докладната записка, днес на трибуната до председателя на ОбС седеше неговият заместник Бойко Христов.

Подробно изложение на ситуацията със сондажа направи общинският съветник от “Глас народен” Гичка Михайлова. Тя обясни хоронологията на събитията, довели до спиране работата на фирмата с писмо от кмета на 12 януари, мотивирано с лоши метеорологични условия – зимен сезон. Стана ясно, че срокът за завършване на обекта е 217 дни, които все още не са изтекли. Изпълнителите настояват за спешна среща с градоначалника, за да възобновят работата си или заплашват да прекратят договора едностранно и да търсят обезщетения за пропуснати ползи от общината. След няколко неуспешни опита за срещи, те са насрочили последната за утре, 14 март, в кантората на адвокатската фирма, която ги представлява. Гичка Михайлова описа ползите от инвестицията за община Дупница и се обърна към Първан Дангов с въпрос дали не иска да остане в историята, като кметът, който е захранил с топла минерална вода детски, учебни заведения и други обществени сгради. Зам.-кметът Бойко Христов отговори, че все още няма взето решение дали техен представител ще отиде на насрочената среща в столицата, но изтъкна, че по-редно би било тя да се проведе в община Дупница.

За значението на сондажа подробно говори и авторът на проекта проф. Костадин Щерев, който описа технологията, очакванията и бъдещите ползи, като не скри разочарованието си, че държавата е абдикирала от геотермалните проучвания. “Съберете смелост и подкрепете проекта, той ще ви отвори нови хоризонти”, призова съветниците изтъкнатият учен. Общинсият съветник от “Народен съюз” Анастасия Давкова зададе конкретни въпроси относно предписанието, издадено от Басейнова дирекция към изпълнителя да се използват съоръжения само за проучвателене, но не и за добивен сондаж и попита през септември и октомври миналата година, когато фирмата е работила в Бистрица, никой ли не е контролирал изпълнява ли се предписанието. Тя обясни, че ако се открие минерална вода теренът трябва да актува като публична общинска собственост и изтъкна, че ще подкрепи докладната записка, защото е за развитието на общината.

Към спазване на законите и изискванията на държавните органи призова Станислав Павлов от БСП и посочи, че групата му не е против сондажа. “Истината е, че Дангов спря сондажа. Поздравявам този, който го е направил от проучвателен в експлоатационен. Този обект може да бъде импулсът, който да направи Дупница като Сапарева баня. Местният феодал мисли, че е избран за цар, но това не важи за сериозните фирми”, каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Шейхриар Златарска от ДПС попита какво е наложило предвидените в капиталовата програма на общината 385 000 лева за обекта в Бистрица да бъдат премахнати от списъка с обекти, финансирани от държавния бюджет и включени в този с местните приходи. Зам.-кметът Христов й обеща писмен отговор. Докладната записка бе гласувана със 17 гласа “за” и 9 въздържали се, сред които групите на БСП, “Бъдеще за родината”, Ани Минкова и Георги Градевски от “Глас народен”. Общинският съвет взе решение да работи отново с Милен Попов за предоставяне на юридически консултации. Той ще изпълнява функциите на юрист на местния парламент безвъзмездно, след като договорът му наскоро бил прекратен от кмета.

 

 

Dupnicanews.EU