Над 1 000 кукери, сурвакари, бабугери и джамалари от Югозапада прие днес дупнишкото село Джерман. Организатори са местното читалище “Пробуда” и община Дупница. В първото издание на Фестивала на маскарадните игри “На Сурва в Джерман” се включиха 14 групи. Те са от Перник, Брезник, Благоевград, Земен, Радомир и др. и представят характерната за родните им места зимна обредност. Зрители препълниха стадион “Ботев” и аплодираха бурно изпълненията им.

Фестивалът беше тържествено открит с националния химн, изпълнения на гайдари и на фолклорната група към читалище “Пробуда”. Зам.-кметът на община Дупница Валентина Караганова приветства участниците, съорганизаторите и местните фирми, спонсорирали събитието. Тя пожела успех на участниците и приятни емоции на зрителите. Форумът уважиха председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, общинските съветници от ДПС Шейхриар Златарска и Георги Рангелов, председателят на читалище “Пробуда” - Джерман и основен организатор Анастасия Давкова, общински съветник от “Народен съюз”.

Първи огласиха с чановете си района домакините от Сурвакарската група от село Джерман. На стадиона излязоха над 300 местни жители, облечени в народни носии, в автентични сурвакарски костюми и с атрактивни кукерски маски, носещи знамената на България и на Европейския съюз. Селото се гордее с над 60-годишна традиция в сурвакарските ритуали. Дефилетата на участниците продължават до късно следобед, когато ще стане ясно и класирането. Ще го определи жури с председател етнолога Цветана Манова от Историческия музей в Перник.

 

 

 

Dupnicanews.EU