Стотици дупничани се събраха днес на площад “Свобода”, за да отбележат заедно празника на града и Деня на неговия покровител Св. Иван Рилски, наричан Отчовден. Знамето на Дупница бе издигнато от 14-годишния Александър Джорджев, който стана световен шампион по таекуондо и от младежи в национални носии. Преди това Общинският съвет се събра на тържествена сесия, която започна с националния химн и приветствено слово от председателя на местния парламент Емил Гущеров.

С поздрав към присъстващите се обърна и кметът Методи Чимев, като пожела “да продължаваме да работим под закрилата на Св. Иван Рилски, за да превърнем Дупница в още по-привлекателно място за нашите деца”. Поздравителни адреси по повод празника са изпратени от президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, народния представител Ивайло Константинов, кметовете на Самоков, Сапарева баня и Благоевград. Получено е приветствие и от областния управител Виктор Янев, който на миналагодишния празник по грешка поздрави община Кюстендил, както и от вицепрезидента Илияна Йотова, която пък днес вместо дупничани поздрави жителите на община Кресна.


С поздрав към съгражданите си по повод Деня на Св. Иван Рилски се обърна и народният представител от БСП Иван Ибришимов. Той им пожела да бъдат мъдри и единни, за по-доброто бъдеще на Дупница. С “почетен знак” на Дупница бяха отличени проф. Христо Пимпирев, както и член-кореспондент проф. д-р Николай Цанков, проф. Митко Аляков, инж. Йордан Йорданов и Зоя Паунова, които са част от екипа на българската експедиция на Антарктида. Същото отличие бе връчено и на общественика Никола Коларов. Със званието “почетен гражданин” на Дупница бяха удостоени дългогодишният ръководител на Планинския спасителен отряд д-р Васил Сапунджиев и оперният певец Арон Аронов.

Обичаният от поколения дупничани тенор зарадва присъстващите на тържествената сесия с импровизирана ария, чрез която изрази радостта си от полученото признание. Председателят на Общинския съвет Емил Гущеров поздрави удостоените с тазгодишните призове и ги увери, че могат с гордост да се наричат дупничани. Кметът на Дупница Методи Чимев връчи на директора на Историческия музей Анелия Геренска преписът на “История славянобългарска”, в който се включиха местните училища и читалища. Геренска го прие като част от фонда на музея и обеща да бъде съхраняван като важна културна ценност, за да достигне до следващите поколения.


Празникът продължи със слово на градоначалника и тържествен водосвет на площад “Свобода”, отслужен от архиерейския наместник отец Георги Паликарски. Множество граждани аплодираха талантливите деца и младежи от дупнишките самодейни състави. Общинските съветници и официалните гости пък почетоха Деня на Св. Иван Рилски Чудотворец и с тържествен коктейл във фоайето на общината.

 

Dupnicanews.EU