Домашни гозби и уникални семейни фотографии обградиха с уют гостите на изложбата, посветена на християнския празник Въведение Богородично. Богатата трапеза с постни ястия в Панорамната зала на общината подредиха секретарите на читалищата и показаха кулинарните си умения. Красиво аранжирани, погледите привличаха вити баници, зелници и погачи, характерни за региона, постен боб, туршии и десерти. Сред експонатите не липсваха домашно вино и ракия. Един от най-интересните кътове се оказа този на читалище “Пейо Яворов”, с уникалното ястие “понудица”, което се приготвя в с. Слатино, умело съчетано с модерните сандвичи-хапки. Не останаха незабелязани и погачите, омесени от бистришките баби, баницата от читалище “Пенчо Славейков”, постните сарми и пълнени чушки от читалище “Спартак”.

Погледите заслужено привлече постния боб в гювеч, приготвен лично от шефа на културата в община Дупница Илинка Демиревска. За символиката на Деня на християнското семейство разказа Еленка Симеонова от с. Бистрица, която потопи присъстващите в уютната атмосфера на бабината къща, пълна с многолюдна челяд, почитаща строго християнските обреди. За традиционния български дух на празника пък помогнаха изпълненията на певческата фолклорна група от селото. Интересна експозиция от ретуширани семейни фотографии и чернобели снимки, запетачатали живота на самодейците от първата половина на 20 век показаха от читалище “Спартак”.

Гости на изложбата бяха кметът на македонската община Крива паланка Арсенчо Алексовски и председателят на Общинския съвет Милчо Митовски. Като домакин, председателят на дупнишкия парламент Явор Тодоров им представи кулинарната изложба и ги покани на чаша домашно вино. Той поздрави всички участници в инициативата и пожела тя да се превърне в ежегодна традиция за общината.

Изабелла Соколова