С тържествена церемония беше открит днес новият арест към затворническото общежитие в дупнишкото село Самораново. Водосвет отслужи архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Официални гости на събитието бяха министърът на правосъдието Мария Павлова и главният директор на ГДИН Ивайло Йорданов, които прерязаха лентата на обновената сграда.

Присъстваха още председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов, окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова, председателят на Окръжния съд в Кюстендил Пенка Братанова, зам.-председателят на Районния съд в Дупница Ели Скоклева, кметът на село Самораново Райко Цветков и др.

“Новата сграда е с капацитет 46 души. На първия етаж има 6 спални помещения за лишени от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване, помещения за задържани с увреждания, сервизни помещения. На втория етаж са обособени стаи за лишени от свобода жени, медицински кабинет и администрация. Третият етаж е с 13 помещения за 26 лица с мярка “задържане под стража” и четвъртият – с помещения за 18 лица”, обясни директорът на затвора Крум Петров. Министърът на правосъдието Мария Павлова благодари на екипа, който е обновил сградата за по-малко от година, на кметовете на Самораново и на Дупница за съдействието, както и на норвежките партньори, финансирали проекта. Тя изтъкна, че заради места като новия арест, е отпаднал досегашният мониторинг върху България именно заради лошите условия за лишените от свобода. Главният директор на ГДИН отбеляза, че промяната на сградата и условията е драстична, а новото място за предварително задържане в Самораново е гордост за системата.

 

Dupnicanews.EU