С поднасяне на цветя пред паметната плоча на Димитър Димов в Дупница, кандидатите за народни представители от “Синя България” за 10-ти МИР Кюстендил отбелязаха 24 май. В Деня на българската просвета и култура те отдадоха почит пред писателя, а чрез жеста и към всички творци, учители и просветители, които празнуват днес. “Решението ни като кандидати за народни представители от “Синя България” да отбележим 24 май точно на това място е колкото спонтанно, толкова и логично. В Деня на българската просвета и култура сме длъжни да почетем писател като Димитър Димов, оставил значима следа в българската и световната литература, чиито произведения са преведени на над 30 езика и изучавани от поколения българи. Авторът на “Тютюн” и “Осъдени души”, един от класиците на българската литература, винаги е свързвал живота си с Дупница, откъдето е семейството му. На това място се е намирала семейната му къща. Градът, в който прекарва детството си, белязва завинаги живота на писателя, а любимите му места - тютюневите складове, лозята, родната къща, реката, местните хора, станали прототипи на много от героите му, откриваме в най-известните му произведения. Гордеем се, че имаме съгражданин като Димитър Димов и отдаваме нашата почит към него днес, когато всички българи честват словото, културата и духовността!”, каза пред паметната плоча на класика на българската литература кандидатът за народен представител от Дупница Костадин Костадинов.

Инж. Костадин Костадинов е с преференциален №8 в листата на “Синя България” с №3 в бюлетината. Той е магистър по подземно строителство от МГУ – София и по финанси от ЮЗУ, има магистратура и по здравен мениджъмнт. По-голямата част от професионалния му опит е като мениджър в областта на здравеопазването и като строителен предприемач. Общински съветник в Общински съвет - Дупница от 2011г. до днес. Втори мандат председател на Общинския съвет. Учредител и активен член на гражданско сдружение, занимаващо се с благотворителност и с различни обществени каузи. Член на Националното ръководство на партия КОД и регионален координатор за Югозападна България. Женен, с две деца.

С преференция 107 е Иванка Грошкова от Сапарева баня. Мениджър, семейна с две деца. Завършила Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - гр. Пловдив. Занимава се с много дейности, свързани с обществено полезен труд.

С преференция №106 - Кирил Василев Кирилов от Кюстендил. Семеен с едно дете. Юрист, с 10 години опит в държавната администрация и 14 години в съдебното изпълнение. Председател на общинската струкура на ПП КОД в Кюстендил.

С преференциален №105 е кметът на бобошевското село Блажиево Пламен Караканов. Семеен с една дъщеря, представител на ПП Консервативна България.

Под №104 е Елена Василева от Дупница. Архитект, дипломирана във Франция с акцент върху социологията и устойчивото развитие. Опитът ѝ в областта на архитектурата извън България я насочва към намирането на решения за това как отпадъците от ежедневната консумация могат да бъдат ценен ресурс. Представител на БЗНС.

С №103 в листата на “Синя България” е Красимир Ранов, роден в гр. Сапарева баня. Адвокат с повече от 20 години практика. Семеен, с едно дете, областен председател на ПП КОД Кюстендил.

С преференция 102 - Асен Кирилов от Дупница. Мениджър на агенция за недвижими имоти, която оперира на територията на България и Гърция. Учредител и председател на гражданско сдружение, занимаващо се с благотворителност и с множество кампании за подпомагане на хора в неравностойно положение. Семеен, с двама синове студенти. Председател на общинската структура на ПП КОД в Дупница.

Водач на синята листа е д-р Виктория Каракостова-Нешева от Благоевград. Има специалност по вътрешни болести, квалификация по химиотерапия на рака и специализация по здравен мениджмънт в катедрата по социална медицина на Медицински университет - София. Почти цялата професионална кариера е преминала в област Кюстендил,където e работила като завеждащ вътрешно отделение, главен лекар на поликлиника и в последствие като общо практикуващ лекар. Председател на КОД гр. Благоевград. Омъжена, с една дъщеря.

 

 

 

*Купуването и продаването на гласове са престъпления.