Схватка за руското знаме се разигра навръх Деня на Европа на площад “Свобода” в Дупница. От рано сутринта площадът е огласен от руски патриотични песни, а точно в 12ч. на обяд служители на Общината издигнаха на пилоните българското, европейското и руското знаме. Последното провокира бързата реакция на общинския съветник от ПП – ДБ Николай Табаков, който дойде на бегом и свали флага на Русия.

Малко след това знамето отново бе издигнато от пиара на кметството Андрей Богоев, впоследствие бе отрязяно от Табаков, който го изхвърли в близкия кош за боклук. То беше извадено и закачено отново на пилона, като общинският съветник влезе в кратък спор с говорителя на кмета. Намеси се и гражданин, който реагира бурно и бе възпрян от физическа разправа. По-късно той влезе в пререкание и с кмета Първан Дангов. На мястото пристигна полицейски екип, който за кратко охраняваше района.

Събраха се немалко хора, заснемащи сцените на площада, а социалните мрежи прегряха от реакции. По-рано от пресцентъра на Община Дупница обясниха, че озвучаването с руски песни, като “Катюша” и “Вставай, страна огромная”, е по повод “Деня на победата”. “Това е трагедия. В свободна Дупница ние ще развява знамето на държава, която ни е обявила война и ще пускаме химна, с който са ни окупирали... Обадиха ми се възмутени хора, работех вкъщи и дойдох веднага. Бесен съм!”, коментира случилото се Николай Табаков.

 

Dupnicanews.EU