Програмата на 46-то издание на Майските празници на културата в Дупница беше представена от кмета Първан Дангов и неговия заместник Валентина Караганова. “Майските празници тази година ще бъдат различни от традиционните, дали сме възможност за изява на местни и външни творци. Амбицията ни е да покажем, че нашият театър може да представя добри постановки, а кулминацията ще е фестивалът “Мир на Балканите””, каза кметът Дангов и отказа да обяви бюджета на културния маратон, защото “е по-важно какво ще покажем на публиката”. Той отбеляза още, че общината вече е закупила собствена сцена, на която ще се провеждат част от събитията.

“Посланието на тазгодишните Майски празници е “Изкуството създава приятелства”, тъй като свързва хората и създава общност”, каза зам.-кметът Валентина Караганова. Тя представи събитията от културния афиш. Откриването ще бъде на 17 май с изложба “Музикалната слава на Дупница” на площад “Свобода”. На 22 май тя ще бъде заменена с изложба на дупнишки фотограф, показваща красотата на природата. Официалната церемония по откриването на Майските празници ще е вечерта на 17 май с концерт на дует “Ритон”.

На 19 май ще се проведе 16-то издание на “Дупница денс фест”. За 24 май е насрочена традиционната церемония “Учител на годината”, която ще бъде част от нова инициатива на кмета “Лчиност на годината”, планувана за началото на декември. В същия ден в Околийската къща ще се открие изложба “Аз чета” на Галина Павлова, а вечерта на площада ще бъде тържественото изпращане на абитуриентите. За 20 май в Общинската художествена галерия е предвидена среща с Радослав Райчев за историята на Часовниковата кула. На 27 май ще има концерт на Михаела Филева.

На 17 май в галерията ще бъде открита изложба “Радост, тъга и надежда” с илюстрации на детски книги. Концерт на вокалните групи “Рила войс” и “Арт поп” ще гледат дупничани на 21 май. На 18 май в парк “Рила” ще се проведе колоездачно състезание за деца, а на 1 юни – традиционната инициатива “Фамилатлон”. В същия ден пред Дома на техниката ще бъде подредена изложба по повод 120-та годишнина на Седма Рилска дивизия. Вечерта в театралния салон ще бъде представен документалния филм за световноизвестния художник от Дупница Алцек Мишев “Да летиш с плавници”.

В програмата е включена и изложба на дупнишкия художник Георги Лазов – Лазето “Радостта в очите на хората”. На 20 май в Джамията ще бъде открита изложба на местните творци Ивайло Орманков и Лора Делибалтова, същия ден ще има и изложба на фотографа Владимир Владимиров. На 23 май ще започне второто издание на арт фестивала “Радостта на земята”, представящ традиционни български занаяти, а вечерта местните самодейни състави ще се изявят в концерт “На мегдана”. Дупнишкият театър вечерта ще представи премиерата на постановка по текстове на Чудомир, а по повод 130 години театрален живот в града ще бъде организирана изложба на сценични костюми.

На 29 май солистката на ансамбъл “Пирин” Димана Боянова ще пее народни песни на площада, а на 30 май започва Международният фолклорен фестивал “Мир на Балканите”. Майските празници на културата ще бъдат закрити с тържествена заря на 2 юни, в която ще участват и 120 военни от Благоевград.

 

 

Dupnicanews.EU