Коментар относно намерението на Община Дупница да разреши изграждането на нов паркинг до магазин Лидл сподели с Dupnicanews.EU общинският съветник от “Народен съюз” Анастасия Давкова. Темата отново ще бъде обект на обсъждане в местния парламент, след като на предишната сесия мнозинството я отхвърли. “Предвиденият терен е между сегашното заграждение на магазина и коритото на реката. Все още не е ясно дали паркингът ще бъде общински и ще се ползва от гражданите или докладната записка се внася по искане на управата на хипермаркета, който впоследствие ще закупи мястото.

Това определя и важността на посочените мотиви – “поради тенденцията на разрастване на жилищната зона с малка височина и увеличаването на търговските части в централните градски части на град Дупница, както и пренасищането с жилищни сгради, се забелязва нуждата от изграждане на открити паркинги, с които да се покрият нуждите на местните жители и на посетителите на града”. Също така не е известно през бариерата на магазина ли ще преминават автомобилите на граждани, за да стигнат до паркинга или ще се изгради път, колко паркоместа ще се обособят и дали паркирането ще е безплатно или платено”, коментира Анастасия Давкова.

  По отношение годишните отчети на читалищата, чието приемане от ОбС предстои, тя смята, че очакванията за особено разнообразна дейност са доста завишени, предвид крайно недостатъчната субсидия. Според Давкова, която е и председател на НЧ “Пробуда” в село Джерман, осигуряваните от държавата средства стигат само за заплати и осигуровки на персонала, както и за консумативи. С останалата сума вариантите за организиране на мероприятия са силно ограничени и ако не се разчита на частни спонсори и помощ от Общината, реализирането им би било невъзможно. “Кукерската група от Джерман има покана за участие в международен фестивал в Хърватска, но разходите са по 300 лева на човек. Ако ги платим, това ще изчерпи целия ни финансов ресурс, така че ще откажем тази изява”, каза още Давкова. Читалище “Пробуда” тази година домакинства на първия Фестивал на маскарадните игри “На Сурва в Джерман”, който събра над 1 000 участници от целия регион и има амбицията да го превърне в ежегоден.

 

 

Dupnicanews.EU