Реализираме проект на ГЕРБ по Програмата за трансгранично сътрудничество с Крива паланка, Северна Македония, който беше одобрен преди 20-тина дни. Стойността му е 500 000 евро и вече се изготвят работните проекти. По него работи ландшафт архитект, който не е от Дупница и неговото предложение беше такова – да се оформят алеи с цветя, а там не се садят високи дървета, както и до сгради. Преди 20-30 години те са били фиданки, но липата има агресивна коренова система и повдига плочки, бордюри, разрушава подземната инфраструктура. И ако човек пострада от счупени клони или повдигнати плочки, общината пак ще плаща по заведените дела за несвършена работа”, каза кметът Първан Дангов на пресконференция днес по повод вчерашната сеч на дървета в центъра на Дупница.

Пред пощата са били премахнати 4 дървета, едно от които е било див вид и е опирало до третия етаж, а останалите – до покрива. Има протокол, издаден от администрацията. “Където трябва, ще продължи да се сече”, каза кметът и припомни голямата буря през зимата, когато в града и селата имаше множество счупени клони на дървета, които не са били кастрени от 20 години. Дангов добави, че под големите секвои около паметника на Христаки Павлович до площада се събират и крият наркомани, но увери, че дърветата няма да бъдат отрязани. Кметът допълни още, че е ценител на зелената система и особено на цветята и иска Дупница да има нов облик. Новите цветни лехи ще се напояват чрез подземна поливна система, която ще се управлява чрез компютър. Озеленяването по новия проект ще продължи в пространството пред КНСБ, Спортната зала, светофарите при ГУМ, улица “Св. Георги” пред Военната болница и където пречат дърветата, ще се режат, заяви Първан Дангов.

Той съобщи още, че е подал сигнал в Районната прокуратура за около 10 незаконни водопроводни отклонения и настоява за проверка. “Предпочитам повече да не говорим, че водата ни идвала от планината и трябва да струва по 95 стотинки. Ако това е така, всеки да си вземе тубичката и да си напълни вода от изворчето, а не да я ползва вкъщи от водопровода. Но това време е безвъзвратно отминало”, допълни кметът на Дупница.

 

 

Dupnicanews.EU