Тържестена клетва да работят единствено за интересите на гражданите от община Дупница положиха днес новоизбраните общински съветници. 29-мата представители на 12 партии я произнесоха заедно с областния управител на Кюстендил Александър Пандурски, след като изслушаха на крака националния химн. Председателят на Общинската избирателна комисия Мария Чомакова връчи на всеки от съветниците техните удостоверения.

Официално в длъжност встъпи и новият кмет на община Дупница Първан Дангов. “Приемам с огромна отговорност доверието, което ми гласувахте всички вие и заявявям, че принципът на прозрачност, отговорност и човешко отношение към всеки гражданин ще бъдат водещи за мен, защото най-голямото богатство за нашата община са хората. Защото каквито и тротоари и улици да имаме, когато нямаме усмихнати и съзидателни хора, ние не правим нищо”, обярни се към препълнената Заседателна зала кметът Първан Дангов. Клетва положиха и избраните кметове на 10 дупнишки села.

Първата сесия на местния парламент ръководи Виолета Инкьова от ГЕРБ.”Не забравяйте, че времето е най-големият критик и дано след 4 години да се поздравим, че сме си свършили работата така, както трябва. Щом сме се хванали на хорото, ще го играем. Е, хорото вече започна. Нека, обаче, да го играем отговорно и съвестно. Българска пословица гласи: “У всекиго има съвест, но блазе томува, у когото тя е чиста." Нека работим с чиста съвест, достойно, безпристрастно, почтено и само в интерес на гражданите на община Дупница, както се заклехме току-що”, каза Виолета Инкьова и пожела на колегите си здраве и успешна работа.

За председател на Общинския съвет с мнозинство от 15 гласа беше избран Костадин Костадинов от МК “КОД – ВМРО-БВ”. 8 гласа събра опонентът му Емил Гущеров от ГЕРБ, а 6 бюлетини при тайния вот бяха недействителни. Комисията по избора на председател оглави Александър Анин от БСП. Останалите политически групи не номинираха кандидати за поста. “Изборът на 12 партии в Общинския съвет обуславя нуждата от силен диалог, да работим така, че да има ефект за нашите съграждани. Както и досега, аз ще заложа изцяло на прозрачността, но ми се иска да дадем по-голяма динамика на действията на Общинския съвет. Да сформираме бързо комисиите, да поставим ясно проблемите и да тръгнем към тяхното решаване. Не мога да не спомена, че основният проблем, който чука на вратата е с водоснабдяването на общината, също депото за отпадъците и европейските проекти. Благодаря на колегите, които гласуваха за мен, а на останалите обещавам, че ще бъда председател на всички, както и в миналия мандат. Изборите свършиха, сега е време за работа”, заяви във встъпителното си слово председателят на местния парламент Костадин Костадинов. Беше избрана временна комисия, която да изготви проект за Правилник за дейността на Общинския съвет. В нея влизат Ивайло Петров от БСП, Емил Гущеров от ГЕРБ, Георги Градевски от “Глас народен”, Ася Давкова от “Народен съюз”, Павел Коларски от “Бъдеще за родината”, Георги Георгиев от МК “КОД – ВМРО – БВ”, Иво Ников от ПП-ДБ, Йонко Гергов от Партия на зелените, Шейхриар Златарска от ДПС. Докато траеше първото заседание на местния законодателен орган, загражденията на входа на Общинска администрация бяха премахнати.

 

 

Dupnicanews.EU