На черно-бял танц в снимки покани дупничани Деница Дикова, която снощи представи първата си фотографска изложба в родния си град. Експозицията “Momentium” събра десетки почитатели на авангардното изкуство в малката зала на Новата художествена галерия. Деница се занимава основно с танцов театър, но винаги е търсила своя творчески изказ и във фотографията.

“Фотографията е присъствала винаги в моя живот, като една допълнителна част от това, което съм развивала в танца. Дойде и времето, в което да свържа двете изкуства. Тези фотографии са много живи, движещи се, динамични, те са цялостно представление. Сложена е рамка, но тя е много отворена, защото във всеки един кадър има много динамика и простор, така че всеки един човек да може да влезе и да намери себе си. Мойто търсене в това, което показвам, е съчетаването на две изкуства в едно, така че това е фотографска изложба и пърформанс същевременно. Надявам се всеки зрител да усети динамиката и да бъде увлечен от нея. 

Тези фотографии са черно – бели и са много свързани с живота, с движението, с ежедневните ни състояния, емоции и дух. Старая се всеки човек да намери нещо за себе си в това, определяно като елитарно изкуство, да вдигна летвата на аудиторията, да я провокирам да възприеме такова ниво, да премахнем клишетата и етикетите”, каза преди началото на събитието Деница Дикова. И действително провокира публиката, като накара зрителите да забавят ритъма, движейки бавно двата си показалеца един към друг, за да усетят силата на мига и вечното движение, да обърнат поглед навътре към себе си и да се отдадат на вихрен танц с живота. Изложбата ще остане в галерията до 7 декември.

 

 

Dupnicanews.EU