Г-н Дангов, спечелихте убедително местния вот. Това голяма победа ли е - лично за Вас, за БСП, за Дупница?

   - Дали е голяма или малка няма значение, важното е, че е победа. Що се отнася до цифровото изражение на вота, безспорно в Дупница се доказа, че досегашният стил на управление не се възприема. Приемам тази победа като много голяма отговорност, с големи очаквания гласуваха хората и едно трудно завоювано доверие може лесно да се пропилее. Здраво съм стъпил на земята и знам къде се намираме.

Със сигурност няма да можем да удовлетворим всички очаквания, но ако говорим специално за БСП, в чисто емоционален аспект, много хора ме поздравиха и очакваха това. Без БСП нямаше как да бъдат спечелени тези избори, но и само с БСП нямаше да бъдат спечелени.

Имате ли вече екип, с който ще управлявате общината и ще има ли чистка в Общинска администрация, за каквато говореха Вашите опоненти в предизборната кампания?

  - Чистка категорично няма да има, но ще има преглед на всяка една позиция, как хората, които я заемат виждат себе си занапред и ще се опитам, доколкото е възможно, да покажем един друг стил на работа. Не съм привърженик на чистките, но не съм привърженик и на приемане на статуквото. Екип ще бъде формиран през другата седмица, първо ще разговаряме вътре в БСП и ще търсим работещо мнозинство в ОбС.

Ще премахнате ли загражденията на входа на общината?

- Със сигурност това няма да го има там. Имаше двама човека, които само натискаха едно копче, но въпросната въртележка вече няма да спира хората.

По какво този кметски мандат ще се различава от предишния (2003-2007г.), в който управлявахте общината? Има ли грешки оттогава, които сега ще се опитате да избегнете? Наясно ли сте с реалното финансово състояние на общината?

- Ако започне да прилича на предишния мандат по липса на финансови възможности, ще бъда разочарован. Първото е да видя какво е реалното финансово състояние на общината, това най-много ме притеснява. Разбира се, че ще погледнем работата по проекти, които вече са започнати. Искам да видим как могат да бъдат финализирани и разплатени. Тревогата ми е свързана най-вече с т.нар. ремонт на Младежкия дом. Неслучайно казвам “така наречен”. Ако там има някакви забавяния, не бих искал да влизаме в ситуация да връщаме пари. Да видим дали няма скрити, нефактурирани разходи, защото последния път Чимев чете пред Общинския съвет отчет за разходите, от това заседание има протоколи. Ще съпоставим това, което виждаме и това, което е отчетено. Дано не бъда лош пророк, като очаквам неприятни изненади, но съм склонен да го предположа. Наред с Младежкия дом, ще ревизираме и проекта за Депото за отпадъци край село Джерман. Аз и сега твърдя, че мястото му не е там. Ще видим какво е правено до момента, как и доколко е разплатено, как е строено, но контрол и проверка на дейностите по инфраструктурата ще има.

Общинският съвет е много фрагментиран, а БСП има четирима общински съветници. На какво ще разчитате, за да реализирате управленската Ви програма?

   - Сами разбирате, че няма как с четирима съветници да формираме мнозинство. Ще се стремя общинските съветници да помнят предизборните си обещания и да следват това, което са декларирали. Знам, какво е да работиш без ОбС и затова съм човекът, който винаги е предлагал работещи решения и съм се въздържал от необмислени действия. Нормално е да има и опозиция. Няма да бъда доволен от това като кмет да работя в пълен комфорт с Общинския съвет и каквото се предлага, да бъде гласувано. Ще търся мнозинство, което да се обединява от приоритетите и първият ще бъде образованието. От детските ясли и градини, училищата, професионалните гимназии, да обмислим младите хора какъв път имат и каква реализация можем да им предложим тук. Затова смятам едно от първите неща да бъде разговор с директорите на училищата. Наред с текущите задачи, които имат, да видим дали можем да влезем в диалогичен режим и да разтоварим някои от отговорностите на кмета към дейността на училищата. За мен беше грешка, например, намесата на администрацията в търговете за храненето на учениците, оттам могат само да бъдат трупани негативи. Държа на споделената отговорност, но и на повишената самостоятелност на училищните директори. От наша страна е ангажимента за поддръжката на сградите, но и за качеството на образованието. Ще дам един пример, натъкнах се на недопустима гледка в една от професионалните гимназии. Не може в 7,30ч. сутринта да излиза лично директорът и да събира учениците да влизат в час. Няма да коментирам речника, който ползват учениците или високоенергийните напитки, с които “закусват” сутрин заедно с кафе и цигара. Това едва ли е най-доброто начало на деня за едно 14-15 годишно момче или момиче. Знам, че е трудно, но съм готов на диалог с учителите, с учениците и най-вече с родителите. Готов съм да присъствам и на общи родителски срещи.

С какво ще се отличава управлението през настоящия мандат от това на Вашите предшественици?

   - Категорично прозрачността ще е една от разликите. Искам да имам ежеседмимни срещи с вас, медиите и не само да кажем какво заварваме, но и какво правим. Задължителни приемни дни с граждани и редовни пресконференции, като вид граждански контрол. Наред с това, ще направя поне до Нова година по една открита среща с хората във всички села. Записал съм си какво съм поел като обещания в селата и ще го запомня, за да можем да го реализираме. И ще държа поне веднъж в годината да се провеждат общоселски събрания, на които кметовете да се отчитат пред хората. Мога да работя с всички кметове, независимо от коя партия са избрани. Публичните отчети ще бъдат практика и тук, в Дупница. Липсата на прозрачност и толерирането на един тип медии за сметка на други беше един от големите негативи на предишните управляващи. Гражданският контрол и прозрачността са ключови за мен.

 

 

Dupnicanews.EU