СДРУЖЕНИЕ ”ЗНАНИЕ, УСПЕХ, ПРОМЯНА” – град Дупница, клон Благоевград, от близо двадесет години работи по темата домашно насилие. В момента Сдружението работи по проект Своевременно предоставяне на услуги за пострадали и извършители на домашно насилие в област Благоевград и област Кюстендил“, финансиран от Министерство на правосъдието на Република България за периода от 15.08.2022г. до 15.12.2022г.

Част от заложените цели по проекта са осигуряване на защита, възстановяване и реинтерграция на пострадалите от домашно насилие, както и работа с извършителите на домашно насилие, с оглед предотвратяване на рецидиви на домашно насилие чрез своевременно предоставяне на качествени услуги в Югозападна България; - продължаване работата на Консултативните Центрове /КЦ/ в Дупница и Благоевград за осигуряване на защита, възстановяване и реинтерграция на пострадалите от домашно насилие и удовлетворяване на потребността от защитена среда /физическа и социална/, която да предоставя на пострадалите възможността да почувстват сигурност и да реорганизират провалените си механизми за справяне с травмата; - повишаване на компетентността на лицата, които извършват защитата по ЗЗДН, с цел постигане на ефективност и висок стандарт в защитата на пострадали от домашното насилие; - улесняване на ефективно приложение на ЗЗДН, обединявайки усилията на професионалисти от социалната сфера, полицията, прокуратурата, съда, местната власт; - създаване на ефективни междуинституционални екипи за работа между всички институции и организации имащи отношение по проблема домашно насилие;

Във връзка с изпълнението на дейностите по проекта на 28.11.2022г. в зала „Изкуство“ на 4-ти етаж в Регионална Библиотека „Димитър Талев“ – град Благоевград ще се проведе обучение по темата домашно насилие. В обучението са поканени да вземат участие представители на институции – Полиция, Съд, Прокуратура, Социални отдели, местната власт. Темите на обучението са: разпознаване на домашното насилие, симптоми и преживявания, разпознаване на човек в емоционална криза, вследствие на преживяна травма от насилие; психологически последици от преживяно насилие върху жертвата, както и върху децата свидетели на домашно насилие; адекватни начин да се помогне в случай на претърпяно насилие или съмнение за такова; правомощията на институциите, защо е много важно да се работи както с жертвата така и с насилника. Акцент на обучението ще бъде колко съществено е гарантиране сигурността на жертвите и тяхното стабилизиране след излизане от кризата е създаването за условия за ефективно постановяване и прилагане на мерките по чл. 6, ал.7, т.4: “Задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми” и т.2: “Насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване”.

Провеждането на обучението ще бъде и част от дейностите на Сдружението във връзка с Международната кампания „16 дни срещу домашното насилие“ – 25 ноември – 10 декември. В края на м.10.2022г. беше проведено обучение и на представители на институции, имащи отношение към темата с домашно насилие от община Дупница и региона.

Всеки, който е преживял домашно насилие може да потърси помощ на тел.0895763393 и имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..