Dupnicanews.EU

Информационният портал

Интервю

Д-р Панайотов: “В България демокрация няма. Има повсеместна злоупотреба с власт и липса на морал”

В навечерието на 10 ноември, когато се навършват 28 години от началото на демократичния преход в България, Dupnicanews. EU разговаря с д-р Панчо Панайотов. Той е бивш кмет на Дупница и народен представител в 38-то Народно събрание, което напуска сам. Името му се свързва с Дупнишките барикади, довели до свалянето от власт на правителството на Жан Виденов. За дупничани д-р Панайотов остава една от емблемите на синята идея. От 2001г. се връща към професията си и до момента работи като лекар. Наскоро в социалната мрежа той обяви намерението си да учреди партия “Морална революция”.

 

Д-р Панайотов, след 28 години демокрация, моралът ли е най-големия дефицит в обществото ни, предвид факта, че основавате партия “Морална революция”? Не мислите ли, че българите все повече възприемат “морал” и “партия” като взаимноизключващи се понятия?

- По-голямата част от читателите ще бъдат дупничани, а те са интелигентни хора, ще се опитам да бъда на тяхното ниво. Не е вярно, че в България има демокрация. Това не е вярно. Демокрация има в Западна Европа, демокрация има в Северна Америка, има в Азия дори. Там има демокрация, там има истински политически партии и там заплатите са по 5 000лв, а пенсиите по 2 000лв. Там има демокрация. Тук, в България, няма демокрация. Тук няма политически партии, тук има по скоро организации от криминален вид. Там на запад има върховенство на закона, тук има повсеместна злоупотреба с власт; там има управления, мотивирани от интересите на обществото, тук – управления, мотивирани от далавери и кражби. Поради тази дълбока, същностна разлика, там хората, гражданите живеят спокойно, материално осигурени, както и трябва да бъде. И директно на въпроса – да, отсъствието на морал, елементарен човешки морал е в основата, в генезиса на нещастния ни , мизерен живот.

На какъв етап е учредяването на партията и какво Ви провокира отново да се върнете в политиката? Какви хора са вашите съмишленици и каква е целта Ви? Имате ли амбиции за следващите местни избори?

- Няма етапи. Търсим съмишленици- само почтени, разумни хора, здраво стъпили на земята. Не ни трябват лъжци и измамници, не ни трябват лицемери и далавераджии. Каузата е чиста и висока ( на чернова е представена и може да се прочете както на моята страница във ФБ, така и на страницата на Политическа партия Морална революция - революция означава коренна промяна, не означава завземането на властта чрез шмайзери.) Тази висока кауза изисква почтени хора, това е.

Какво се случи с десните партии в Дупница, чия е вината за обезличаването им, за пълната им липса в политическия и обществен живот и за това, дясномислещите дупничани да останат непредставени в местната власт и в парламента? Осребриха ли хората, които застанаха до Вас на Дупнишките барикади идеите си, виждаме част от тях сред или плътно до управляващите?

- Не е вярно, че в България е имало и има десни партии. В България, няма нито десни, нито леви партии. В България 50 години формално и същностно управляваше Комунистическа организация, а след това друг вид (не истински партии). Ще стане много дълго и няма да се аргументирам. За тези, които не ме разбират- Ф.Б страницата ми и/или страницата на Политическа партия Морална революция.

Какво е мнението Ви за управлението на Дупница в последните два мандата, по-добре ли живеят съгражданите Ви отколкото преди 20 години?

- Не познавам управлението на местната власт, решенията му. А на въпроса- дали дупничани живеят по-добре, ще трябва да отговорят те, гражданите. Но когато един кмет се преизбира, чрез политическо гласуване ( надявам се да е такова), това означава, че хората го одобряват.

Следите ли кризата с общинската болница и какво, според Вас, доведе до нея? Има ли изход?

- За драмата с тежкото неблагополучие на общинска болница (подобна драма тресе и много други общински и държавни болници) не са виновни лекарите работещи там; не са виновни и „лошите” частни болници. За тази драма, както и за всички останали тежки неблагополучия  вина имат . 1. Правителството и парламента, които не изпълняват задълженията си по закон - да заплащат осигуровките на пенсионери, деца и още много  други (заплащат половината на четвъртината). 2. Надзорният съвет на Здравната каса, който не е осигурил медицински одит на здравна каса (което разрешава касата да се източва) и който не е изискал от Лекарския съюз – неговите съсловни организации да представят истинско, обективно остойностяване на разходите на изпълнителите на медицински услуги. Но за общинските и държавни болници има и още едно тежко неблагополучие- нелегитимен собственик и свързания с това факт - лош мениджмънт.

Оптимист ли сте за бъдещето на Дупница, бихте ли се аргументирали?

Бъдещето на Дупница е свързано с бъдещето на страната ни. Ако страната ни се управлява умно, ако управляващите не крадат (а те крадат много); ако има върховенство на закона; ако на бизнеса се предостави свобода; ако обществените системи се оптимизират в интерес на обществото (което сме обявили в конкретната програма за управление), то и Дупница ще има бъдеще - желаното бъдеще. Ако това не стане, лошо. Много лошо. Ще продължи безхаберието, ще продължи да се краде, ще продължи злоупотребата с власт, мизерията, разпада, деморализацията на нацията. Наистина лошо. Затова нашата кауза си заслужава.

Ако приемем хипотетично, че отново заемете кметския пост в Дупница, кое ще бъде първото, което ще направите с влизането си в кметския кабинет?

Това само като хипотеза, въображаемо. 1. Отговорност и ред в местната администрация - тя бързо и ефективно да решава проблемите от нейна компетентност. 2. Урбанистична политика- проекти, проблеми- да се решават компетентно и енергично. 3.Най-важното - закрила, добросъвестно партнъорство на местния бизнес, бизнесът е този, който храни хората, осигурява работа.Местният бизнес да има подкрепа, упование в местната власт. Това е най- важното. Общината е добре, общината е богата, когато хората са богати. 

Изабелла Соколова

 

 

  

 

 

 

Обява

Продава камина с водна риза, водна помпа и юпиес. Цена по споразумение.

Дупница, тел. 0884976837