Dupnicanews.EU

Информационният портал

 

Интервю

Общинският съветник Ивайло Шаламанов: “ Не се притесняваме да бъдем различни”

Ивайло Шаламанов е общински съветник в Дупница от групата на “Народен съюз”. Той е на 32 години, семеен, с две деца – момиче на 5 години и момче на 2 години. Завършил е Спортното училище на ЦСКА, профил самбо, носител на множество призове от градски, регионални и републикански първенства. Има висше образование специалност “Маркетинг и мендиджмънт” от Датския колеж в София и “Стопанско управление” от Пловдивския университет. Магистър е по “Публична администрация” от ЮЗУ “Неофит Рилски”.

 

Г-н Шаламанов, Вие сте един от най-младите общински съветници в Дупница. Какво Ви провокира да се занимавате с политика и да отделяте от времето си, за да решавате обществени проблеми?

- Независимо от възрастта и от социалното си положение, човек не може да се грижи само за себе си. Исках да бъда полезен за съгражданите ми, затова и приех предложението на лидера на “Народен съюз” Вергил Кацов, когото много уважавам, да се включа в листата за общински съветници. Смятам, че младите хора има какво да дадат на обществото, защото имат различен поглед на нещата около тях. Приех мястото си в Общинския съвет и като предизвикателство, да проверя самия себе си – дали ще се справя...

 

Какви са впечатленията Ви от работата на Общинския съвет досега? Оправдава ли той доверието, гласувано от гражданите? Групата на “Народен съюз” е с активна, често различна от мнозинството позиция. Какво е водещото при определянето й, считате ли се за опозиция?

- Ние подкрепяме всички градивни идеи, които ще доведат до нещо добро за хората, но когато виждаме проблем, не се притесняваме да заявим различна позиция. Винаги обсъждаме действията си в Общинския съвет предварително, но всеки от нас е свободен да защитава и собственото си мнение, дори ако то се различава от това на останалите в групата. Ние с колегата Спас Андреев имаме късмета да работим заедно с председателя на нашата група д-р Лорета Николова – много принципен и интелигентен човек, от чийто опит може само да се поучим. Наясно съм, че гражданите не винаги одобряват действията на Общинския съвет, често те изглеждат формални... Но водещото при нас винаги е реалната полза за по-голяма част от населението, а полза от политиканстване няма. Виждам, че хората не одобряват и предложеното увеличение на възнагражденията ни и съм на мнение, че имат основание, защото не сме избрани за пари, а за да решаваме проблемите на общината. Именно затова ние в “Народен съюз” даряваме възнагражденията си от участия в комисии за подпомагане на деца в неравностойно положение и това е най-малкото, което можем да направим.

 

Кои са най-наболелите проблеми за жителите на община Дупница и какви са верните решения?

- Според мен основен проблем е състоянието на водопреносната мрежа и работата на “В и К”. Многобройните аварии и разкопаването на улиците са много неприятни, а и дейността на водното дружество не е на нужното ниво. Прекъсването на абонати с разкопаване на пътни участъци, които впоследствие се възстановяват некачествено или въобще не се възстановяват е, меко казано, неприемливо. Все още очакваме обещанато държавно финансиране за подмяна на водопровода в Дупница, след като се включихме в Областната водна асоциация. Притеснително е и случващото се в общинската болница, където проблемът е в мениджмънта. Все пак ми се иска да съм оптимист и се надявам болницата да се запази и да предлага качествено здравеопазване. Другият съществен проблем е свързан с изграждането на депо за отпадъци. Ние по принцип сме съгласни с нуждата от ново, модерно съоръжение, но теренът при всички случаи трябва да е съобразен с мнението на хората, живеещи наблизо. Не може да се върви срещу тях, както се случи с жителите на село Джерман, при положение че има други подходящи терени.

 

Вие живеете в село Яхиново, виждате ли разлика в отношението на общинската управа към проблемите в селата и в града, на кои от тях трябва да се търси спешно решение?

- За съжаление, разликата в отношението към града и селата е видима. Лошата пътна инфраструктура в Яхиново е факт и хората с основание недоволстват. Не си инвестира в поддръжка на улиците в селата, а това води до рязко влошаване качеството на живот, има опасност от инциденти. Когато пък се отделят някакви средства и за там, сме свидетели на некачествено изкърпване на дупките и така проблемът се задълбочава, вместо да се решава. Винаги съм бил против подценяването на жителите на селата, защото те са изрядни данъкоплатци. Затова и сме предлагали самостоятелни бюджети за кметовете на малки населени места, защото в момента те са с вързани ръце. Баща ми беше кмет на Яхиново и знам, че е правил спешни улични ремонти със собствени средства. Това, обаче, не е решение. Грижата за селата трябва да е постоянна и равностойна на тази за града, където всъщност ситуацията с дупките е почти същата. И хората все повече ще реагират, защото са в правото си.

 

Вие сте баща на две деца, харесва ли Ви средата, в която растат, спокоен ли сте за тях? Бихте ли ги насърчили да останат и да търсят реализация в град като Дупница?

- На този етап съм спокоен за децата ми, условията в детската градина в Яхиново са добри, грижата за тях е на ниво. Дъщеря ми тренира художествена гимнастика и вече ходи по състезания. Искам те да продължават да се развиват в посоката, която сами изберат, не съм супер амбициозен родител и няма да ги задължавам да се занимават с това, което аз смятам за правилно. Ще се радвам да останат в Дупница, но бих искал да има повече възможности за младежите, като достатъчно извънкласни дейности, школи по музика, спорт и езици, културни събития. Би било добре в града да има висше учебно заведение, но засега това се оказва трудно изпълнимо, въпреки моногкратните обещания. Аз съм учил в столицата и мога да направя разлика в начина на живот, знам плюсовете и минусите. Животът в Дупница е спокоен, но освен това предимство на малкия град, което е важно да запазим, трябва да създадем достатъчно добри условия, за да задържим младите хора тук.

 

 

 

Dupnicanews.EU