Dupnicanews.EU

Информационният портал

Latest

Съдът е корумпиран и недосегаем, смятат дупничани

Правосъдната система е корумпирана, недосегаема и работи за мафията, смятат 46,4% от включилите се в седмичната анкета на Информационния портал. Според 19,6% от тях, магистратите работят по-добре от преди, но много бавно. Също 19,6% от потребителите са на мнение, че правосъдието е изключително неефективно и вредно за обществото. На противоположна позиция са 10,7% от аудиторията на Dupnica.EU, които мислят че правораздаването работи отлично и ефективно. 3,6% нямат точна преценка по въпроса. Национално социологическо проучване относно оценката за правосъдната система в страната показва, че мнението на дупничани не се отличава особено от това на останалите анкетирани. Според 70% от включилите се в националната анкета са убедени, че съдът е политически зависим и пристрастен. Въпреки негативните обществени нагласи, нарастват позитивните оценки за работата на магистратите сред хората, които са водили дела. Според социолозите, парадоксът се дължи на факта, че общественото мнение се формира негативно от шумните дела с висок обществен отзвук, но те са само 1 % от реалната работа на съда.

Изабелла Соколова

 

 

С червени рози и химна посрещнаха Станишев в Дупница

С букети червени рози и под звуците на националният ни химн над 200 дупнишки социалисти посрещнаха лидера си Сергей Станишев. Председателят на БСП пристигна в Дупница по случай честванията на 110-годишния юбилей на местната партийна организация и 90 г. Дупнишка комуна, подготвени от ръководството на Общинския партиен съвет. Председателят на парламентарната група на социалистите Ангел Найденов, колегата му и председател на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев, депутатът Мая Манолова, лидерът на младежкото обединение в БСП Явор Гечев, членове на Изпълнителното бюро на партията, председателят на Българския антифашистки съюз Чавдар Стоименов и представители на други леви формации уважиха партийната сбирка. “Задачата пред БСП и вашата партийна организация е да спечелим следващите президентски и местни избори. На тези избори ще се реши дали страната ще каже “не” на настоящия модел на управление или ще допусне този модел да овладее президентската институция и местната власт, за да се окопае задълго”, заяви Станишев, който беше почетен гост на тържествено заседание на общинския пленум в заседателната зала на кметството.

Лидерът на червените напомни на дупнишките социалисти, че годишнината, която честват днес, е повод за изводи, обобщавайки, че БСП е оцеляла, защото винаги е била в крак с времето. Социалистите да търсят съюзници за предстоящите два вота, но на ясна основа, призова председателят на столетницата. Той разви тезата, че на партията е нужно обединение, но не чрез диктат, а чрез диалог, подчертавайки, че БСП е длъжна да покаже, че е възможно различно управление от управлението на ГЕРБ. Думите на Станишев бяха предшествани от доклад за историята на партийната организация на БСП-Дупница, изнесен от местния лидер Станислав Павлов. Час по-рано, докато на площад “Свобода” свиреше духовия оркестър, в галерия “Околийска къща” беше открита изложба с фотоси на изявени социалисти, биографични справки и снимки от Дупница във времето на социализма. Изложбата беше открита от председателя на общинската структура на младежкото обединение в БСП Орлин Тодоров. 110 нови социалисти е приела дупнишката структура в чест на юбилея си. 10 от тях днес получиха партийните си книжки лично от Станишев. Три основни партийни организации – в Бистрица, Дупница и Яхиново, пък бяха отличени като най-дейни.

Димитринка Симеонова

Страница 3917 от 4038