Dupnicanews.EU

Информационният портал

Latest

Лидерът на СДС в Югозапада Костадин Костадинов: “Няма да спрем да казваме истината!”

Ние няма да спрем да казваме истината. Ще продължим да говорим за историята спокойно, аргументирано и честно, без демагогия и излишен патос, но твърдо и решително”, каза регионалният лидер на СДС и председател на Общинския съвет Костадин Костадинов пред разбитата от вандали паметна плоча, поставена на мястото, където се е намирал комунистическият концлагер край Дупница. За да изразят своето възмущение, до колоната на Аракчийския жп-мост днес се събраха активисти на сините в Дупница. Вандалският акт е извършен в нощта срещу Разпети петък и полицията вече работи по откриването на извършителя. “Поставихме паметната плоча сравнително спокойно и тихо, не искахме да раздделяме и без това разделеното общество, не искахме да всяваме омраза и гняв. С този кощунствен акт на Разпети петък някой се опита да разпъне на кръст нашата дупнишка памет и нашата дупнишка демокрация. Този някой, според мен, е силно повлиян от антагонизма и омразата, които се насаждат на национално ниво. Някой сбърка нашето смирение със слабост. Затова днес се обръщам към него: “Ще предприемем няколко действия. Ще направим в три пъти по-голяма плоча, след съгласуване с всички институции ще се опитаме да обособим тук мемориален парк. Вече сме в контакт с учен изследовател, който да проучи архивите и да напише книга за случилото се тук в онези мракобесни времена. Ще помоля Историческия музей – Дупница също да се включи. Ще организираме беседи с ученици, за да знаят местната ни история. Това ще бъде нашият отговор към този взломител и неговите поръчители. Очаквам от народните представители в региона и на по-високо ниво, както и от политическите партии, да изразят позиция – надявам се в подкрепа запазването на паметта и в знак на протест срещу този вандалски акт. Запознал съм нашият депутат в Европейския парламент Алексаендър Йорданов със случилото се, за да се знае, че тук все още има хора, които се опитват да ни делят и да върнат историята назад. Нека наследниците на хората, които са били въдворени в този лагер да се свържат с нас, за да опишем наистина нещата такива, каквито са били”, призова Костадин Костадинов. “Този акт е продължение на цялото мислене на комунистическата власт. Те направиха най-големия атентат в Европа, посегнаха на българския народ и духовност. Сега посягат на паметта и духовността на най-демократичния български град. Лошо им се пише!”, развълнуван заяви един от доайените на СДС – Дупница Михаил Панчев.

 

 

 

Dupnicanews.EU

 

 
 

Безплатни очни прегледи в Дупница

Български лекарски съюз, Българско дружество по офталмология и Байер България стартират Национална скринингова кампания за очни прегледи „Зрението е всичко! Прегледай се!“ съвместно с общините в страната. Очните прегледи са безплатни за деца и възрастни и ще се проведат на 12 май (сряда) в Дупница. Мобилната лаборатория ще бъде разположена пред входа на Поликлиниката в града, като офталмолозите ще консултират безплатно 80 деца (до 18 години) и 80 възрастни хора за времето от 9 до 16 ч. същия ден.

Инициативата цели да спомогне за диагностиката на най-честите социално-значими очни заболявания, да популяризира същественото значение на профилактичните прегледи и да информира обществото за важната роля на грижата на очното здраве. Необходимо е предварително записване на желаещите на телефон 0701 5 92 66, като се посочат трите имена и дата на раждане до запълване на посочения брой за всяка възрастова група. Записването ще става само на 10-и май от 9,30 до 17,30 часа.

 

 

Dupnicanews.EU

 

 

 

 
 

Страница 4 от 5219