Dupnicanews.EU

Информационният портал

Latest

Д-р Ибришимов: “Ще настоявам за премахване лимитите на болниците”

Думата “лимит” трябва да изчезне от системата на болничната помощ. Лимитите, както и непроменените от 2006г. насам цени на клиничните пътеки са основните причини системата на здравеопазването да е под постоянен стрес”, заяви народният представител от БСП д-р Иван Ибришимов пред Dupnicanews.EU. Той изтъкна, че минималната работна заплата расте, болниците се нуждаят от средства за нова апаратура и за поддръжка, а всичките им приходи са от клиничните пътеки. “Неколкократно от парламентарната трибуна и в Здравната комисия, на която съм член, сме водили разговори с министър Кирил Ананиев. Той не възразява, но реални действия не се предприемат. Всяка общинска или държавна болница се налага постоянно да работи в по-голям обем от лимитирания, тъй като конституционно право на всеки български гражданин е да получава здравна услуга, при това качествена. Трупат се надлимитни средства за изработени дейности, за които Касата не плаща и това затруднява сериозно и без това тежкото състояние на много болници. Стига се дотам, че има лечебни заведения с повече очаквани вземания от Здравната каса, отколкото задължения. Ситуацията е факт отдавна, но проблемът ескалира след 2009г., защото дотогава имаше резерв от близо 2 милиарда лева в сметката на Касата, от които 1,5 милиарда бяха отклонени в държавния бюджет. Става въпрос за пари от здравните вноски на всички граждани, които са целево предназначени само и единствено за здраве”, каза още народният представител д-р Иван Ибришимов. Според него, общинската болница в Дупница не прави изключение, тъй като приходите й от Здравната каса са точно толкова, колкото са разходите за заплати на персонала. “И ако лимитът й е 260 000 лева, има още 30-40 000 лева месечно, които Здравната каса не изплаща, защото спазва лимита. При това положение е невъзможно болницата да има пари за нова апаратура, консумативи, поддръжка на базата и въобще за адекватно лечение на пациентите”, смята д-р Ибришимов.

 

 

Dupnicanews.EU

 

 

 


“Народен съюз” питат кмета за прясно асфалтиран стълб в средата на улица

За информация и бърза реакция от страна на община Дупница относно абсурдно инфраструктурно решение настояват общинските съветници от “Народен съюз”. Повод за питането до кмета Методи Чимев, което ще бъде входирано в деловодството на Общинския съвет, е прясно асфалтиран електрически стълб в средата на улица. Препятствието на пътя е добре известно на живеещите в квартал “Подина”, то се намира на кръстовището между улиците “Средец” и “Ропотамо”, които преди няколко седмици бяха рехабилитирани от местна фирма. Спечелената от нея обществена поръчка включва цялостно преасфалтиране на участъци от двете улици с подменен водопровод, както и от ул. “Велико Търново”. За извършените строително-монтажни дейности, сред които и плътното заобикаляне с асфалт на електрическия стълб в средата на пътя, общината е заделила 71 133 лева без ДДС. “Настояваме от името на живеещите в квартала да изясните чий е пропуска стълбът да бъде изместен, така че да не затруднява преминаването на автомобилите? Кой е приел обекта от фирмата-изпълнител и кой ще поеме отговорността за възстановяване на пътния участък в нормален вид? В момента стълбът представлява реална опасност за възникване на пътен инцидент. Явно от фирмата, която спечели поръчката за рехабилитация на улицата, не са счели за нужно да коригират проекта и да съгласуват с електроразпределителното дружество преместването на стълба, като вместо това са асфалтирали пътната настилка плътно покрай него и са оставили в средата на кръстовището опасна и неприятна изненада за шофьорите. Явно е, че и от страна на община Дупница, като възложител на поръчката, не е упражнен достатъчен контрол върху изпълнението й”, пишат в питането до кмета д-р Лорета Николова, Ивайло Шаламанов и Спас Андреев. Те настояват за неотложни мерки, за да се обезопаси участъкът от пътя, още повече че по тяхна информация, той е част от маршрута на новата автобусна линия №5, която трябва да заработи по проекта за Интегриран градски транспорт. “Убедени сме, че подобни недоразумения са във вреда на гражданите и крият риск за здравето и живота им, поради което настояваме за бързи и адекватни действия, както за коректен и детайлен отговор на питането ни”, заявяват общинските съветници от “Народен съюз” в Дупница. Очаква се те да получат отговор от кметския екип на следващата сесия на местния парламент през юни.

 

 

Dupnicanews.EU

 

 

 

 
 

Страница 1 от 4083

ГУМ -Дупница с атрактивни оферти към търговците

ГУМ – Дупница отдава търговски площи за щандове и самостоятелни магазини на обща площ от 4 300 кв.м. Приканваме търговците, които имат амбиция за разширяване на бизнеса или налагане на нов пазар, да насочат интереса си към втория етаж на търговския център, където разполагаме със свободни площи. Предлагаме преференциални цени при наемане на пространство над 250 кв.м., като е възможно обособяване на търговската площ по индивидуален проект на наемателя. В цената на наема е включено и оборудването на щандовете. Магазинът е с утвърдена репутация и разполага с перфектна локация в идеалния център на Дупница, удобна комуникация с главен път Е-79 и магистрала “Струма”, приятен интериор и перфектни условия за търговците и техните клиенти.

За контакти тел. 0898 783013 – Цветанка Вуковска /Управител/

Повече за нас: http://gum-dp.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments off}