Dupnicanews.EU

Информационният портал

Latest

Ново забавяне на проекта за депото по решение на Общинския съвет

Проектът за изграждане на Регионален център за отпадъци край село Джерман ще се забави с поне месец, заради отхвърленото днес от Общинския съвет решение, с което трябваше да бъдат преотредени 7 терена за клетки за компостиране и депониране на боклука. Общата им площ е 162 декара. Осталите определени за депото терени вече са с променено предназначение. Забавянето може да се окаже фатално за входиране на проекта за финансиране на съоръжението. 19 съветници гласуваха “за”, против бяха Станислав Павлов и Асен Илиев от БСП, а Ивайло Петров, Георги Пехливански и независимият д-р Пламен Соколов се въздържаха. За приемане на предложението беше нужно квалифицирано мнозинство от 22 гласа. Костадин Костадинов от ОДБ обвини д-р Лорета Николова и Станислав Павлов, че са се оттеглили от споразумение между председателите на групи в ОбС, за най-подходящ терен да бъде избран този край Пиперево и заради тях депото ще бъде до село Джерман. Той обяви също, че Дупница е в таен забранителен списък в ПУДООС, заради липсата на консолидирана водна асоциация в областта. Резултатът от това бил фининсарине само за 1 клетка и то на стойност 6 милиона лева, а не обещаните 30 милиона лева за реализиране на целия проект.

В остър спор с него влезе председателят на групата на “Народен съюз” д-р Лорета Николова. Тя заяви категорично, че целта на споменатото събиране на председателите е била да се избегне бурната реакция от страна на населението в Джерман и да се отвлече общественото внимание, но всъщност на всички председатели, които са участвали в тайното гласуване е било ясно, че останалите предложени терени не са подходящи за депо. “Големият проблем на Общинския съвет е, че е принуден да гласува предварително взети решения и ние се превръщаме в изкупителни жертви. Не ни прехвърляйте вината за вашите грешки!”, заяви в залата д-р Николова. “Не сме вкарали и грам политика в темата за депото. Винаги сме били притискани с изтичащи срокове да взимаме бързи решения, свързани с него. Въпреки това сега се оказва, че изпускаме сроковете”, защити позицията на БСП лидерът й Станислав Павлов.

 

Dupnicanews.EUСкандали и декларации в ОБС за предизвестения край на болницата

Общинската болница е приключила, това е краят й”, около това мнение се обединиха на днешното си заседание общинските съветници в Дупница и въпреки него насрочиха конкурс за нов управител. Предизвестеният край на общинското лечебно заведение обобщи Костадин Костадинов от ОДБ. “Всички обвиняват за това положение Общинския съвет, а никой – ръководството на болницата. Хората отвън не могат да ни гледат, наричат ни некадърни, неграмотни и неработещи, защото сте се снишили, а не кажете истината – Крадците вън! Общинската болница е дойна крава, за която са се закачили немалко пиявици. Къде са сега спасителите ѝ с плакатите?”, попита емоционално Костадинов и припомни за управлението на д-р Любомир Таушански, упреквайки го в натрупването на огромния дълг. “Искам приватизация на болницата, докато това е възможно, дори да бъде на цена от 1 лев, но да се платят и всички задължения, включително и неофициалните, които не са фактурирани”, каза още Костадинов. Той не спести упреци към социалистите, които са подкрепяли и защитавали д-р Таушански, като се криели зад гърбовете на д-р Иван Ибришимов и Мая Манолова, но призна и собствената си вина, че е подкрепил Росен Тимчев. Обвиненията отхвърли лидерът на БСП Станислав Павлов, който подчерта, че задълженията на болницата са се удвоили за последните две години. “Коя е по-работещата система – постоянните смени на управители или засилен контрол от страна на Общинския съвет?”, попита Станислав Павлов. Д-р Пламен Соколов обясни, че “хора, които правят изборите на ГЕРБ, организират обществените поръчки в болницата, а кандидати са спирани да участват със заплахи за данъчни ревизии”. Той обвини директно д-р Йордан Никулчин, който е общински съветник от ГЕРБ и зам.-управител на болницата, но участва в дебата и гласуването, че я използва като “дойна крава”. Председателят на БСП Станислав Павлов обърна внимание на колегите си, че в докладната записка не е спазен законовия срок от 30 дни, от датата на публикуване на обявлението за конкурс до датата на провеждането му, което би се превърнало в пречка за законността на решението. Конкурсът бе насрочен за 2 август, а съветниците ще прекъснат лятната си ваканция и ще се съберат 3 дни по-късно, за да гласуват избора на управител. За председател на конкурсната комисия те избраха Йонко Гергов. По предложение на БСП в нея ще влезе и бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Освен тях управител на болницата ще избират Йордан Йорданов от ГЕРБ, юристът в общината Гергана Шопова и представител на РЗИ.

 

Dupnicanews.EU

 
Страница 1 от 3687