Dupnicanews.EU

Информационният портал

БСП: “Дупница няма избран кмет”

Категорично смятаме, че избран кмет на втори тур в Дупница няма. Може би Гиздова махала и “Ценеви” имат, но не и община Дупница. Власттта в Дупница дотолкова изнемощя и изтъня откъм обществена подкрепа, че се втурна да печели по нечестен начин. Готови сме с жалба до Административен съд – Кюстендил за ръчно преброяване на бюлетините от между 15 и 20 секции, за които имаме сериозни доказателства, свързани с допускане на избиратели и вписване в списъците на недействителни бюлетини, както и за гласуване с повредени документи за самоличност – например в 19 секция, където гласува предимно ромското население, избирател е гласувал 3 пъти с различни лични карти. Инфоормацията ни е подадена от член на СИК”, заяви на пресконференция днес Първан Дангов. “Вчера Изборният кодекс беше нарушен с мълчаливото съгласие на ОИК. Входирали сме над 10 жалби до ОИК и Районната прокуратура, свързани с незаконна агитация, опити за въздействие върху избиратели и купуване на гласове, но до този момент нямаме отговор на нито една от тях. Те са за различни райони в града – например в секциите от 1 до 6, 72, от 17 до 20 и още 4 секции в училищата “Св. П. Хилендарски” и “Св. Климент Охридски”. Не съм привърженик на футболната терминология в политиката и определянето на изборите като мач, няма такова нещо. Участието в избори е съревнование по отношение на програми и убеждаване на избиратели. Ако някой мисли, че вчера е играл футболен мач, един се държал се феърплей, а някой вкарал гол в продълженията, за мен това е несеризозно. Ние предупреждавахме многократно, че купеният, корпоративният вот и този на малцинствата не бива да определя новия кмет. Станахме свидетели, обаче, точно на това – минимална разлика, която е формирана предимно в ромските квартали, но и в секции, където гласуват българи също са допуснати нарушения. Съдът ще се произнесе по всички наши доказателства и когато бюлетините бъдат преброени ръчно, ще видите, че резултатът ще е различен”, изтъкна Първан Дангов.

Като председател на Предизборния щаб на БСП, д-р Иван Ибришимов благодари на всички, подкрепили ги симпатизанти, членове и партии. “Омерзен съм от вчерашния изборен ден. Категорично заявявам, че избирателите в община Дуптниза не гласуваха по съвест. Те бяха притиснати с издевателства, с пари, със заплахи от наркопласьори, лихвари и купен вот в ромските махали. Крещящ пример е Гиздова махалра, където резултатът е 415 на 150 гласа в полза на ГЕРБ. Ще внесем жалба в Административния съд, защото има още редица нарушения – гласували членове на СИК на две места, гласували под натиск платени хора – имаме сигнали за добре организиран корпоративен вот, за опити за прехвърляне на бюлетини в СИК на гласове на БСП към ГЕРб, заплашване на наши съграждани – избиратели в секциите, че ги следят с камери, заснет вот с телефони, за което са уведомени прокуратурата и МВР. Хората излязоха да гласуват със страх. Това не са избори – Дупница не заслужава това”, заяви народният представител от БСП д-р Иван Ибришимов. Той попита определящите се като “демократи” и “десни” в Дупница това ли е демокрацията и налага ли се тя със заплахи и репресии, както и одобряват ли случилото се вчера, включително и изпращането на заплашителни съобщения до общински служители.

Категоричната позиция, че не приемат резултатите от втория тур на местния вот сподели и областният и общински лидер на социалистите Станислав Павлов. “Самият аз подадох десетки сигнали до полицията и до ОИК. Недопустимо е в изборния ден да се агитира с мегафон в определени квартали или да обикалят с коли и да раздават пари. Така не може така да продължава”, каза Павлов.

 

 

Dupnicanews.EU

 

 

 


 

 

Share