Dupnicanews.EU

Информационният портал

Театрален фестивал ще има, кметът обещал финансиране

Театралният фестивал, посветен на родената в Дупница бележита актриса Невена Коканова, ще се реализира в началото на май, съобщиха директорът на местния театър Славчо Пеев и актьорът Иван Иванов. Уверението са получили лично от кмета Методи Чимев, чиято е идеята за артистичния форум. Обещанието било принципно, а размерът на финансирането, което общината трябва да осигури все още не е обсъждан. Сигурно е обаче, че входът няма да бъде свободен, а зрителите ще заплащат за билети между 2 и 5 лева. Предстои екипът на театъра да проучи цените на представленията, които ще се включат в програмата. На този етап е ясно, че ще бъдат представени 4 спектакъла и една детска пиеса. С нова постановка ще участва и дупнишката трупа. Избрана е комедията на Ерик-Еманюел Шмит “Хотел между тоя и оня свят”. В нея отново ще играят като гост-актьори Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев. Първата си роля на дупнишка сцена ще представи и най-новото попълнение на трупата Анастасия Левордашка. На предстоящия фестивал няма да бъдат връчвани награди, поради ограничените средства, а участниците ще получат приходите от билети и дофинансиране от общината. Класиране все пак ще има, като организаторите ще поемат разходите на журито за храна и нощувка. Предвид формата на събитието, те предпочитат да го наричат "Театрални дни "Невена Коканова", а не фестивал.

 

 

Dupnicanews.EU

Share

Коментари

0 Атанас Атанасов 2018-03-11 11:14 #13
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА”-13 (Театърът в Ямбол)
...Понякога ми идва наум, че нещата с тези манекени наподобяват някакъв своего рода фетишизъм, т. е. когато една жена ти липсва, започваш да компенсираш с дрехите й, обувките й, гащите й… Превръщаш ги в предмети на преклонение. Така излиза. Казах му го веднъж на директора. Ако той има проблеми в тази насока – фетишизми и пр. сексопатии, то това не означава, че трябва намесва и подчинените си. Лично аз нямам намерение да ставам оръдие на подобни странности и приумици, плод на някакви негови личностови проблеми. Нека си ги пази за себе си!
Цитат
0 Атанас Атанасов 2018-03-11 11:10 #12
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА”-12 (Театърът в Ямбол)
...Не искам да омаловажавам ролята и приноса на Невена Коканова за българската култура, но това, което става в нашия театър е вече извън пътя. Стига се до едно тотално обуначване и изпростачване. Нямаме си друга работа и дай сега, да си създаваме идоли и кумири и да им се кланяме. И защо трябва да го правим? Нали и тя е била човек като нас – ядяла е, пиела е, ходила е до тоалетна, имала си е своите човешки слабости и пороци. Защо е нужно от нормален човек да я превръщаме в това, в което никога не е била – някакво измислено и фалшиво божество?
Цитат
0 Атанас Атанасов 2018-03-11 11:06 #11
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА”-11 (Театърът в Ямбол)
...Постепенно разбрах, че нещата са много по-сериозни. Директорът влагаше в тези манекени и въобще във всичко свързано с Невена Коканова, някакъв много сериозен смисъл, сякаш от това зависеше животът му.
Преди всяко представление той си има някакви свои ритуали – обиколя по коридорите и оглежда манекените дали са добре поставени, дали обувките и шапката на единия стоят правилно, оправя им гънките по дрехите, съзерцава ги, медитира пред тях… Вероятно си е представя, че насреща му стои Невена Коканова, знам ли. Хората от персонала виждат тези му странности и някои се питат, какво му става на тоя, но постепенно свикват. Какво пък, всеки си е малко луд. Това да му е кусура...
Цитат
0 Атанас Атанасов 2018-03-11 11:00 #10
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА”-10 (Театърът в Ямбол)
...Имаше период, когато не осъзнавах що за мания е това. Приемах всичко като даденост и не му обръщах внимание. Докато един ден директорът не ме извика и не започна да ме обвинява. Как можело такова нещо, предният ден имало представление и аз не съм бил изнесъл манекените в коридора. Казах му, че това не е мое задължение. Нямало значение, каза ми той, аз трябвало сам да се сетя, защото било първото представление за сезона и едва ли не зрителите останали изненадани като видели, че манекените ги няма. (Определено никога нямаше да се сетя, че зрителите ще са изненадани от липсата на манекени, но както и да е.) Директорът беше страшно възбуден, сякаш кой знае какво беше станало – престъплението на века. Трудно ми беше да възприема всичко това и започнах малко да се съмнявам: Абе, този човек нормален ли е? Как може да ме занимава с такива глупости?...
Цитат
0 Атанас Атанасов 2018-03-11 10:58 #9
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА-9 (Театърът в Ямбол)
.....Общо взето зрителите недоумяват и се чудят какъв е смисълът от цялата тази показност във фоайето и коридорите. Дошли са да се забавляват и да гледат някаква пиеса, а неизвестно защо някой си ексхибиционист е решил да им навира в очите нещо странно и кичозно във вид на манекени и сценични дрехи.
В началото разпореждането е било манекените да се изнасят само по време на наши представления. Но впоследствие на директора и това му се е видяло малко и затова е решил, че трябва да се изнасят и по време на представления на гостуващи театри, а даже и на опери. Вероятно на някакъв следващ етап може да реши манекените да пътуват по време на турнета и да се излагат на показ в театрите на други градове. Знае ли човек какво може да му хрумне? Всичко което прави, му се вижда малко и иска целият свят да научи, че театърът е патентовал името “Невена Коканова”.
Цитат
0 Атанас Атанасов 2018-03-11 10:52 #8
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА”-8 (Театърът в Ямбол)
...Директорът Лазаров изрично настоява по време на представления да се премахват от фоайето всички изложби и материали на читалището. Тези неща много го дразнят, защото иска да внуши на зрителите, че влизат в театър, а не в читалище. Може би затова претрупва коридорите с театрални атрибути – манекени, костюми и пана, сякаш иска да покаже, че това е негово пространство - един вид “препикаване на територията” като при кучетата. Думата “читалище” за директора е мръсна дума и не трябва да се употребява. (За читалището, или лошо или нищо!) Тоя човек си живее в някаква имагинерна реалност, където читалището не съществува – има само театър и нищо друго… Всъщност темата за „лошото” читалище изисква отделен по-обширен коментар. Но сега говорим за друго...
Цитат

Добавете коментар


Код за сигурност Опресняване

ГУМ -Дупница с атрактивни оферти към търговците

ГУМ – Дупница отдава търговски площи за щандове и самостоятелни магазини на обща площ от 4 300 кв.м. Приканваме търговците, които имат амбиция за разширяване на бизнеса или налагане на нов пазар, да насочат интереса си към втория етаж на търговския център, където разполагаме със свободни площи. Предлагаме преференциални цени при наемане на пространство над 250 кв.м., като е възможно обособяване на търговската площ по индивидуален проект на наемателя. В цената на наема е включено и оборудването на щандовете. Магазинът е с утвърдена репутация и разполага с перфектна локация в идеалния център на Дупница, удобна комуникация с главен път Е-79 и магистрала “Струма”, приятен интериор и перфектни условия за търговците и техните клиенти.

За контакти тел. 0898 783013 – Цветанка Вуковска /Управител/

Повече за нас: http://gum-dp.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments off}