Dupnicanews.EU

Информационният портал

Театрален фестивал ще има, кметът обещал финансиране

Театралният фестивал, посветен на родената в Дупница бележита актриса Невена Коканова, ще се реализира в началото на май, съобщиха директорът на местния театър Славчо Пеев и актьорът Иван Иванов. Уверението са получили лично от кмета Методи Чимев, чиято е идеята за артистичния форум. Обещанието било принципно, а размерът на финансирането, което общината трябва да осигури все още не е обсъждан. Сигурно е обаче, че входът няма да бъде свободен, а зрителите ще заплащат за билети между 2 и 5 лева. Предстои екипът на театъра да проучи цените на представленията, които ще се включат в програмата. На този етап е ясно, че ще бъдат представени 4 спектакъла и една детска пиеса. С нова постановка ще участва и дупнишката трупа. Избрана е комедията на Ерик-Еманюел Шмит “Хотел между тоя и оня свят”. В нея отново ще играят като гост-актьори Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев. Първата си роля на дупнишка сцена ще представи и най-новото попълнение на трупата Анастасия Левордашка. На предстоящия фестивал няма да бъдат връчвани награди, поради ограничените средства, а участниците ще получат приходите от билети и дофинансиране от общината. Класиране все пак ще има, като организаторите ще поемат разходите на журито за храна и нощувка. Предвид формата на събитието, те предпочитат да го наричат "Театрални дни "Невена Коканова", а не фестивал.

 

 

Dupnicanews.EU

Share

Коментари

0 Атанас Атанасов 2018-03-11 11:14 #13
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА”-13 (Театърът в Ямбол)
...Понякога ми идва наум, че нещата с тези манекени наподобяват някакъв своего рода фетишизъм, т. е. когато една жена ти липсва, започваш да компенсираш с дрехите й, обувките й, гащите й… Превръщаш ги в предмети на преклонение. Така излиза. Казах му го веднъж на директора. Ако той има проблеми в тази насока – фетишизми и пр. сексопатии, то това не означава, че трябва намесва и подчинените си. Лично аз нямам намерение да ставам оръдие на подобни странности и приумици, плод на някакви негови личностови проблеми. Нека си ги пази за себе си!
Цитат
0 Атанас Атанасов 2018-03-11 11:10 #12
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА”-12 (Театърът в Ямбол)
...Не искам да омаловажавам ролята и приноса на Невена Коканова за българската култура, но това, което става в нашия театър е вече извън пътя. Стига се до едно тотално обуначване и изпростачване. Нямаме си друга работа и дай сега, да си създаваме идоли и кумири и да им се кланяме. И защо трябва да го правим? Нали и тя е била човек като нас – ядяла е, пиела е, ходила е до тоалетна, имала си е своите човешки слабости и пороци. Защо е нужно от нормален човек да я превръщаме в това, в което никога не е била – някакво измислено и фалшиво божество?
Цитат
0 Атанас Атанасов 2018-03-11 11:06 #11
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА”-11 (Театърът в Ямбол)
...Постепенно разбрах, че нещата са много по-сериозни. Директорът влагаше в тези манекени и въобще във всичко свързано с Невена Коканова, някакъв много сериозен смисъл, сякаш от това зависеше животът му.
Преди всяко представление той си има някакви свои ритуали – обиколя по коридорите и оглежда манекените дали са добре поставени, дали обувките и шапката на единия стоят правилно, оправя им гънките по дрехите, съзерцава ги, медитира пред тях… Вероятно си е представя, че насреща му стои Невена Коканова, знам ли. Хората от персонала виждат тези му странности и някои се питат, какво му става на тоя, но постепенно свикват. Какво пък, всеки си е малко луд. Това да му е кусура...
Цитат
0 Атанас Атанасов 2018-03-11 11:00 #10
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА”-10 (Театърът в Ямбол)
...Имаше период, когато не осъзнавах що за мания е това. Приемах всичко като даденост и не му обръщах внимание. Докато един ден директорът не ме извика и не започна да ме обвинява. Как можело такова нещо, предният ден имало представление и аз не съм бил изнесъл манекените в коридора. Казах му, че това не е мое задължение. Нямало значение, каза ми той, аз трябвало сам да се сетя, защото било първото представление за сезона и едва ли не зрителите останали изненадани като видели, че манекените ги няма. (Определено никога нямаше да се сетя, че зрителите ще са изненадани от липсата на манекени, но както и да е.) Директорът беше страшно възбуден, сякаш кой знае какво беше станало – престъплението на века. Трудно ми беше да възприема всичко това и започнах малко да се съмнявам: Абе, този човек нормален ли е? Как може да ме занимава с такива глупости?...
Цитат
0 Атанас Атанасов 2018-03-11 10:58 #9
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА-9 (Театърът в Ямбол)
.....Общо взето зрителите недоумяват и се чудят какъв е смисълът от цялата тази показност във фоайето и коридорите. Дошли са да се забавляват и да гледат някаква пиеса, а неизвестно защо някой си ексхибиционист е решил да им навира в очите нещо странно и кичозно във вид на манекени и сценични дрехи.
В началото разпореждането е било манекените да се изнасят само по време на наши представления. Но впоследствие на директора и това му се е видяло малко и затова е решил, че трябва да се изнасят и по време на представления на гостуващи театри, а даже и на опери. Вероятно на някакъв следващ етап може да реши манекените да пътуват по време на турнета и да се излагат на показ в театрите на други градове. Знае ли човек какво може да му хрумне? Всичко което прави, му се вижда малко и иска целият свят да научи, че театърът е патентовал името “Невена Коканова”.
Цитат
0 Атанас Атанасов 2018-03-11 10:52 #8
МАНИЯТА “НЕВЕНА КОКАНОВА”-8 (Театърът в Ямбол)
...Директорът Лазаров изрично настоява по време на представления да се премахват от фоайето всички изложби и материали на читалището. Тези неща много го дразнят, защото иска да внуши на зрителите, че влизат в театър, а не в читалище. Може би затова претрупва коридорите с театрални атрибути – манекени, костюми и пана, сякаш иска да покаже, че това е негово пространство - един вид “препикаване на територията” като при кучетата. Думата “читалище” за директора е мръсна дума и не трябва да се употребява. (За читалището, или лошо или нищо!) Тоя човек си живее в някаква имагинерна реалност, където читалището не съществува – има само театър и нищо друго… Всъщност темата за „лошото” читалище изисква отделен по-обширен коментар. Но сега говорим за друго...
Цитат

Добавете коментар


Код за сигурност Опресняване

Обява

Продава камина с водна риза, водна помпа и юпиес. Цена по споразумение.

Дупница, тел. 0884976837