Dupnicanews.EU

Информационният портал

Народният представител д-р Иван Ибришимов: “Бюджет 2018 обрича болниците на фалит”

Д-р Ибришимов, вчера бе избран новият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, каква е Вашата преценка за него, би ли могъл да изправи на крака здравната система?

- Кирил Ананиев е добре подготвен финансист, работи отдавна в сферата на публичните финанси, а като дългогодишен член на Надзорния съвет на Здравната каса познава в детайли финансирането на здравната система. Ние от БСП обаче гласувахме против новия министър, защото тук не говорим за експертиза, а за политика и управляващите трябва да поемат своята отговорност. Ако не следва правилната политика и няма воля за радикални промени, който и да бъде избран, ще е поредният министър – бушон и ще изгори много скоро. Ще се провали всеки, независимо колко добър мениджър е, когато трябва да управлява хаотична система без вярна посока.

Държавният бюджет за 2018г. беше приет на първо четене в парламента. Като лекар и член на Здравната комисия Вие сте наясно със сферата на здравеопазването, има ли заложени подводни камъни там?

- Новият бюджет на Здравната каса е увеличен с 407 милиона лева спрямо миналогодишния. Това обаче не е достатъчно и няма да подобри състоянието на системата, а най-вече на болниците. Причина е, че Здравната каса има 230 милиона лева задължения към чужди здравноосигурителни каси. Факт са и 72 милиона неразплатени т.нар. надлимитни средства на болниците. Тези пари трябва да им бъдат възстановени, защото болниците са извършили реални дейности и са спазили Конституцията, осигурявайки достъп до здравеопазване на всички пациенти. При това недофинансиране на болниците държавата обрича болниците на фалит. Друг проблем е, че клиничните пътеки, които са основен източник на приходи за тях, не са остойностени правилно и не са актуализирани от 2006г. Чрез тях се плащат и работните заплати, и ремонтите, и новата апаратура, и лекарствата, които обаче постоянно поскъпват. Да вземем за пример Общинската болница в Дупница – голяма част от парите от Здравната каса се харчат за заплати, не остава почти нищо за други дейности, за поддръжка на сградата, за обновяване на апаратурата и т.н. А ние трябва да търсим магьосник, който да изведе болницата от кризата?!

ГЕРБ определиха бюджет 2018 и като социален. Такъв ли е наистина?

- При тези задължения на Здравната каса и решението на Надзорния съвет 35 милиона лева неразплатени за лекарства да бъдат прехвърлени в новия бюджет, за какво увеличение говорим? За какъв социален бюджет става въпрос, след като няма заложени пари за протези на възрастните хора, увеличението за денталната помощ е незначително, а най-малко средства са предвидени за извънболничната помощ? Нормално е приоритет да бъде финансирането на доболничната помощ, включително профилактиката и ранното диагностициране, а не скъпоструващото лечение на пациентите. Най-големият абсурд е наложеният мораториум върху нови дейности за болниците и нови лекарствени продукти. Вероятно логиката е да се редуцира финансирането за болниците, но ефектът ще е обратен, защото всеки български гражданин има право да се лекува в чужбина, където ще му предложат дейност и медикаменти, забранени при нас със закон. Там обаче те са остойностени по-скъпо и ние ще трябва да платим за тях много по-висока цена. В крайна сметка този мораториум само създава затруднение на пациентите и товари здравната система с допълнителни разходи.

Вие постоянно се срещате с хора от Кюстендилска област, имате ли впечатления за други сфери, освен здравеопазването, които новият бюджет ще ощети?

- Да, аз съм запознат със системата на здравеопазването, но виждам недомислия и в други сфери от обществения живот. Като пример мога да посоча драстично намаления размер на държавната субсидия за Рилската Света обител – от 600 000 на 197 000 лева. И това е отношението към най-големия манастир в страната, който е сред националните обекти с изключителна културна и историческа значимост! В предизборната програма на ГЕРБ се говореше и за увеличаване числеността на полицията, пожарната, осигуряването на полицай във всяко село...В Рилския манастир обаче пожарникарите ще бъдат съкратени от 11 на 5-ма, получава се така че на смяна ще има само по един служител, който ще бъде и шофьор, и пожарникар, при положение че това е район с висока степен на пожароопасност. Същият проблем е налице и в Сапарева баня. Въпреки че от 6 000 души, населението през курортния сезон, чиято продължителност расте постоянно, става тройно повече, полицейският участък разполага с автопарк от една Лада Нива и 1 патрулна кола. Как полицаите, при най-добро желание, да защитават сигурността на жителите и на туристите, с какъв ресурс? Да не говорим, че в Сапарева баня и в курорта Паничище няма и пожарна служба и се разчита на тази в Дупница. Давам примери с населени места от моя избирателен район, но това важи и за цялата страна.

 

Dupnicanews.EU

 

 

 

 

 


Share

ГУМ -Дупница с атрактивни оферти към търговците

ГУМ – Дупница отдава търговски площи за щандове и самостоятелни магазини на обща площ от 4 300 кв.м. Приканваме търговците, които имат амбиция за разширяване на бизнеса или налагане на нов пазар, да насочат интереса си към втория етаж на търговския център, където разполагаме със свободни площи. Предлагаме преференциални цени при наемане на пространство над 250 кв.м., като е възможно обособяване на търговската площ по индивидуален проект на наемателя. В цената на наема е включено и оборудването на щандовете. Магазинът е с утвърдена репутация и разполага с перфектна локация в идеалния център на Дупница, удобна комуникация с главен път Е-79 и магистрала “Струма”, приятен интериор и перфектни условия за търговците и техните клиенти.

За контакти тел. 0898 783013 – Цветанка Вуковска /Управител/

Повече за нас: http://gum-dp.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments off}